Súria es manté un any més com la capital catalana de les Caramelles, consolidant la xifra rècord de 900 participants
Abril 2017
La ballada conjunta de les colles a la plaça de Sant Joan ha tancat aquesta edició de les Caramelles de Súria, que han aplegat prop de nou-cents caramellaires de persones de totes les edats, consolidant així les xifres rècord dels darrers anys i mantenint-se un any més com les Caramelles més grans de Catalunya. El programa d’actes acabarà aquesta nit amb un concert dels grups Dr. Prats, Oques Grasses i Absentes al Pavelló Municipal d’Esports (24.00 h).
Les vuit colles participants en les Caramelles de Súria d’enguany han estat les següents: Tro Gros, La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Grans de l’Agrupació Sardanista, Infantil de l’Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Altatxu i Coral Sòrissons. En total, les colles han realitzat més de tres-centes actuacions de cant, música i dansa al llarg d’aquest cap de setmana caramellaire.
Aquesta ha estat la primera edició de les Caramelles de Súria des de la seva inclusió en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, que reconeix les principals celebracions del país. Aquest fet ha estat recordat en tots els parlaments efectuats en els actes d’inici i de cloenda, i en la Trobada Caramellaire celebrada Dissabte de Pasqua, 15 d’abril, al Pavelló Municipal d’Esports.
La ballada conjunta de cloenda ha omplert de gom a gom la plaça de Sant Joan. Els caramellaires hi han dansat El Ball dels Caramellaires del Cardener, una peça tradicional que ha estat interpretada per músics de les diferents colles, dirigides per Joan Pelfort. L’acte ha estat presentat pels periodistes suriencs Núria Balaguer i Francesc Garriga.
En el transcurs de l’acte de cloenda, l’alcalde Josep Maria Canudas s’ha adreçat a totes les persones que han fet possible l’èxit d’aquesta nova edició de les Caramelles. Segons l’alcalde surienc, ’un any més s’ha demostrat perquè les Caramelles de Súria són les més grans de Catalunya’.
A més de la plaça de Sant Joan, també el centre urbà i la plaça Major del Poble Vell han estat escenaris destacats de les actuacions caramellaires en aquest Diumenge de Pasqua. Com és habitual, la travessia principal de la vila entre les places de Sant Joan i de la Serradora s’ha convertit en una illa caramellaire per a les colles i els vianants.
Les Caramelles de Súria s’han revalidat de nou com una festa plenament intergeneracional. L’activitat del cap de setmana va començar Dissabte de Pasqua, 15 d’abril, amb l’acte simbòlic de col·locació de cintes als estendards de les colles, les Caramelles a Pagès i la Trobada Caramellaire del Pavelló Municipal d’Esports, que va acabar amb la interpretació conjunta d’El Cant del Poble, dirigit per Sílvia Vinadé, i un pilar de la colla castellera Salats de Súria.
El programa del Dissabte de Pasqua va acabar amb una cercavila-xaranga a càrrec del grup Xaranga Màgic i un concert al Pavelló Municipal d’Esports amb Pastorets Rock i DJ Krilyn.
Com és tradicional, aquest Diumenge de Pasqua s’ha ofert un esmorzar de Pasqua per a tothom a la plaça Major del Poble Vell. D’altra banda, a la plaça de Sant Joan s’ha tornat a instal·lar l’exposició ’Segles de Pasqua a Súria’, una parada de coca i mistela i un punt d’informació per als visitants. El centre d’interpretació del Castell i la sala Cal Balaguer del Porxo també han obert en horari especial.
Un altre dels fets destacats d’aquesta edició ha estat la bona acollida als primers elements de marxandatge caramellaire en la història recent de la festa: una bossa i un imant amb l’actual imatge de les Caramelles.
L’organització de les Caramelles de Súria és a càrrec de la Comissió de Caramelles, en la qual es troben representades totes les colles, amb la implicació i el suport de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Súria. La festa també compta amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l’empresa ICL i el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central.